Nieuwsbericht

 

Nieuwsbericht

Publicatie Roadmap Nucleaire Geneesmiddelenontwikkeling

Publicatie Roadmap Nucleaire Geneesmiddelenontwikkeling: Ambitieus Plan voor 2035
Na een jaar van intensieve samenwerking met experts en belanghebbenden uit het veld, is de Roadmap Nucleaire Geneesmiddelenontwikkeling officieel gepresenteerd tijdens het EANM 2024 congres in Hamburg. Deze roadmap vormt een cruciale stap in het realiseren van de ambitie om Nederland wereldwijd toonaangevend te maken op het gebied van nucleaire geneesmiddelen, met als doel patiënten toegang te bieden tot nieuwe behandelmogelijkheden, ook voor aandoeningen waarvoor momenteel nog weinig opties bestaan.

Belangrijkste aanbevelingen
Binnen tien jaar wordt de nieuwe PALLAS-reactor voor de productie van isotopen voor medische toepassingen in gebruik genomen. Dat biedt mogelijkheden voor de productie van nieuwe, andere isotopen en het biedt onafhankelijkheid. Hierdoor kunnen we in de komende jaren ervoor gaan zorgen dat elke patiënt krijgt wat deze nodig heeft op het moment dat het nodig is en het proces van valorisatie optimaliseren, waarbij nieuwe toepassingen zo snel mogelijk hun weg vinden naar de patiëntenzorg en de markt. Het gaat bij nucleaire geneesmiddelen enerzijds om diagnostische toepassingen zoals PET-scans en SPECT in vele medische specialismen, anderzijds om therapeutische toepassingen, met name in de oncologie. De Roadmap biedt een duidelijke leidraad om ons optimaal voor te bereiden op deze innovatieve stap.

Afronding kwartiermakerstraject
De publicatie markeert de afronding van het kwartiermakertraject geleid door Wim Oyen dat begon tijdens het EANM-congres in 2023. In de roadmap worden stappen beschreven die nodig zijn om de visie voor het nucleair geneeskunde landschap tot 2035 te verwezenlijken.

Op 8 november zijn jullie van harte uitgenodigd voor een evenement dat de start van een nieuwe fase markeert. Tijdens dit feestelijke moment wordt de Roadmap officieel gepresenteerd aan het veld, waarna we vol enthousiasme verdergaan met het vervolg. Meld je aan via de link: https://overhandigingroadmapnucleairegeneeskunde.evenementenbureauvws.nl/

Werken aan de toekomst
Na de succesvolle presentatie en discussie is de volgende fase gericht op uitvoering, waarbij samenwerking in het veld essentieel is om de gestelde doelen te behalen. De roadmap biedt een duidelijke leidraad voor alle betrokken partijen.